Simpozionul „Bolnițe și spitale mănăstirești”

Astăzi, 15 martie 2012, la Sfânta Mănăstire Radu Vodă s-a desfășurat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel simpozionul „Bolnițe și spitale mănăstirești”, eveniment ce face parte din acțiunile dedicate Anului omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor.

Simpozionul a fost deschis cu Mesajul de binecuvântare trimis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, prezentat de părintele Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, urmat de cuvântul Preasfințitului Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. În continuare a fost lecturată comunicarea despre Bolnițele și spitalele mănăstirești din Arhiepiscopia Râmnicului alcătuită de Preasfințitului Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cadrul aceluiași eveniment au mai susținut comunicări profesori de la Facultățile de Teologie din București și Craiova, precum și de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității București. Amintim pe Arhim. Veniamin Goreanu care a prezentat istoria Bolniței Mănăstirii Neamț, Pr. Prof. Dr. Constantin Pătuleanu cu lucrarea Opera filantropică în timpul Sfântului Constantin Brâncoveanu și Prof. Dr. Tudor Teoteoi care a vorbit despre Așezămintele sociale ale Bisericii în perioada medievală. Despre Îngrijirea bolnavilor la Mănăstirea Pasărea a prezentat un studiu istoric Stavrofora Mihaela Costache, stareța acestei mănăstiri.

În partea a doua a simpozionului, părintele Arhim. Nectarie Șofelea, starețul Sfintei Mănăstiri Radu Vodă, a prezentat comunicarea cu titlul Bolnițe și spitale bucureștene înființate prin contribuția și participarea Bisericii. Despre Așezămintele sociale în biserica primară a conferențiat părintele Arhim. Timotei Aioanei.

Evenimentul s-a încheiat prin adresarea de mulțumiri tuturor participanților și prin exprimarea intenției de a se tipări un volum care să cuprindă lucrările prezentate în cadrul acestui simpozion.